Εικαστικές Τέχνες, Δημιουργικά Μέσα και Πρακτικές

Εργασία της φοιτήτριας Έλλης Κούτρα

Δημιουργικά Μέσα και Εικαστικές πρακτικές

Το πρόγραμμα σπουδών προσφέρει εργαστήρια εικαστικής πρακτικής (studio classes) όπου οι φοιτητές εξοικειώνονται με πληθώρα σύγχρονων καλλιτεχνικών εργαλείων, διερευνούν τις εφαρμογές τους σε διαφορετικά στάδια σύλληψης, υλοποίησης και καταγραφής του εικαστικού έργου, αναπτύσσουν ένα βιωματικό λεξιλόγιο γύρω από την αισθητική και ηθική τάξη των υλικών και των τεχνικών που είναι διαθέσιμες στην σύγχρονη εικαστική παραγωγή. Ο στόχος των εργαστηρίων είναι η ανάπτυξη προσωπικών εκφραστικών εργαλείων και συνεργατικών μεθόδων παραγωγής εικαστικών έργων και ταυτόχρονα η διαμόρφωση κριτικού λόγου γύρω από την εικαστική παραγωγή και τη συνεισφορά της στα κοινά. Επιπλέον παρέχονται εργαστήρια γνώσης (knowledge labs) πειραματικού σχεδιασμού και υλοποίησης πρότυπων έργων επιμέλειας ως απάντηση στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός πεδίου έρευνας και μελέτης γύρω από την επιμελητική πρακτική και την προσέγγιση της καλλιτεχνικής πράξης

Δημιουργικά Μέσα και Οπτικοακουστικές πρακτικές

Ένας άλλος κύκλος μαθημάτων παρουσιάζουν θεωρίες, μεθοδολογίες έρευνας και στρατηγικές που αφορούν στην οπτικοακουστική δημιουργία και παραγωγή. Τα μαθήματα αυτά δίνουν τη δυνατότητα πειραματισμού σε διάφορα είδη της στατικής και κινούμενης εικόνας, αλλά και στους τρόπους παρουσίασης και διαχείρισής της τόσο στο φυσικό χώρο με τη μορφή έκθεσης ή ως έντυπη έκδοση, όσο και στον εικονικό χώρο του διαδικτύου. Διερευνούν επίσης, αναδυόμενες τεχνολογίες εικόνας και εξετάζουν πρακτικές συνδυασμού της σε ψηφιακές απεικονίσεις και εφαρμογές, βίντεο προβολές ή/και διαδραστικές εγκαταστάσεις. Με γνώμονα τον κριτικό ενθουσιασμό για την καινοτομία, τον επαγγελματισμό, τη διάθεση για συνεργασία και την αφοσίωση στην ερευνητική διαδικασία της πολιτισμικής παραγωγής, στόχος του προγράμματος σπουδών είναι η εντρύφηση στις διάφορες εκφάνσεις της Οπτικής Γλώσσας και η διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους θα αξιοποιηθεί η ευρύτερη δημιουργική βιομηχανία της εικόνας.

Επιτέλεση, αφήγηση και γραφή

Το Τμήμα μέσα από ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα σπουδών παρουσιάζει θεωρίες, μεθοδολογίες έρευνας και καλλιτεχνικές πρακτικές που αφορούν στην επιτέλεση, την αφήγηση και τη γραφή. Αντλώντας από ένα ευρύ φάσμα των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, η κατεύθυνση εστιάζει στην επιτέλεση ως κεντρικό στοιχείο της πολιτισμικής και καλλιτεχνικής ζωής, καθώς και στις κοινωνικές και εκπαιδευτικές εφαρμογές της. Ταυτόχρονα, εισάγει τους/τις φοιτητές-τριες σε βασικά στοιχεία αφηγηματικών θεωριών και τεχνικών, σε σύνδεση με τη λογοτεχνία και τις παραστατικές τέχνες. Το πρόγραμμα σπουδών συνδυάζει την θεωρητική κατάρτιση με εργαστήρια (studio classes), στα οποία οι φοιτητές-τριες εξοικειώνονται με καλλιτεχνικές πρακτικές που δρουν στις διατομές επιτέλεσης και δημιουργικής γραφής (βλ. ενδεικτικά: δραματουργία της περφόρμανς, λογοτεχνική περφόρμανς, προφορικές αφηγήσεις, παραστασιακή διάλεξη κ.α.), αλλά και με τις δυνατότητες κοινωνικών και εκπαιδευτικών παρεμβάσεων μέσω επιτελεστικών εφαρμογών. Τέλος, το πρόγραμμα σπουδών παρέχει μεταβιβάσιμες δεξιότητες (transferable skills) σχετικά με τη χρήση της γλώσσας, της φωνής και του σώματος, πολλαπλώς χρήσιμες για την επαγγελματική δραστηριότητα (θεωρητική, πρακτική, διαμεσολαβητική, ή άλλη) στη σύγχρονη πολιτισμική παραγωγή.