ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Το Εργαστήριο Πολιτισμού και Ψηφιακών Μέσων του Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του ΠΘ ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες έρευνας σε ζητήματα που αφορούν τη συνάντηση των σύγχρονων πολιτισμικών σπουδών με τα ψηφιακά μέσα. Αποστολή του Εργαστηρίου είναι να γίνει ένας χώρος έρευνας και εκπαίδευσης σε ζητήματα που σχετίζονται με τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για τη διαχείριση πολιτισμικής πληροφορίας καθώς και ψηφιακών εφαρμογών για την προβολή του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς κατάλληλων για χρήση από διάφορους πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς.
Τα αντικείμενα έρευνας του Εργαστήριου Πολιτισμού και Ψηφιακών Μέσων του ΤΠΔΜΒ εντάσσονται στους τομείς της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς (Digital Heritage), του ψηφιακού πολιτισμού (Digital Culture) και του οπτικού πολιτισμού (Visual Culture), του πολιτιστικού τουρισμού (Cultural Tourism) και του ψηφιακού τουρισμού (Digital Tourism), των ψηφιακών εφαρμογών με πολιτισμικό περιεχόμενο (Cultural Software) για χρήσεις σε μουσεία και αρχεία, της καλλιτεχνικής έρευνας (Art Research), των ψηφιακών εκθέσεων (Digital Exhibitions) και των ψηφιακών μουσείων (Digital Museums). Πρόκειται για τομείς που βρίσκονται στην αιχμή της επιστημονικής έρευνας (State of the Art Research) ακριβώς επειδή συνδέουν την ακαδημαϊκή έρευνα με την επιχειρηματικότητα και την Ακαδημία με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς. Ταυτόχρονα δε μεταφέρουν τεχνογνωσία και δεξιότητες σε ερευνητές και μελλοντικούς επαγγελματίες στα σχετικά πεδία.
Σκοπιμότητα
Το Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών αποτελεί το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα που παρέχει διεπιστημονική εκπαίδευση σε αντικείμενα που αφορούν τον πολιτισμό και τις πρακτικές πολιτισμικής παραγωγής σε σύγχρονα περιβάλλοντα συνδυάζοντας θεωρητική και πρακτική κατάρτιση σε εφαρμοσμένα πεδία της δημιουργικής οικονομίας και των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών. Η ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας σε τομείς που σχετίζονται με τον πολιτισμό και τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες έχει δημιουργήσει νέα ερευνητικά πεδία αλλά και νέες θέσεις εργασίας που απαιτούν εξειδίκευση σε ψηφιακές δεξιότητες σε ανερχόμενους τομείς που υπηρετεί το Τμήμα όπως: ψηφιακός τουρισμός, ψηφιακή πολιτισμική κληρονομιά, ψηφιακά μουσεία και εκθέσεις, ψηφιακά αρχεία, κ.ά..
Η δημιουργία του Εργαστηρίου Πολιτισμού και Ψηφιακών Μέσων θα συμβάλλει στην αναγνωρισιμότητα του Τμήματος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μέσα από την ανάπτυξη καινοτόμου έρευνας σε πεδία που υπηρετεί το Τμήμα και βρίσκονται στην αιχμή της έρευνας καθώς και στη σχετική εκπαίδευση φοιτητών και φοιτητριών με στόχο την διεύρυνση των επαγγελματικών προοπτικών των αποφοίτων του Τμήματος στη σύγχρονη αγορά εργασίας.
Στοχοθεσία
Με βάση τα παραπάνω, το Εργαστήριο Πολιτισμού και Ψηφιακών Μέσων έχει στόχους:
Απεύθυνση
Το Εργαστήριο Πολιτισμού και Ψηφιακών Μέσων απευθύνεται:
Διεύθυνση
Γκλαβάνη 37 & 28ης Οκτωβρίου
38221 Βόλος
Τηλέφωνο
24210 93043 – 45
Διεύθυνση
Γκλαβάνη 37 & 28ης Οκτωβρίου
38221 Βόλος
Τηλέφωνο
24210 93043 – 45