Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών με πολιτιστικό περιεχόμενο αποτελεί ένα από τα ερευνητικά πεδία που υπηρετεί το Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών. Στο έτος 2021 υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα από καθηγητές και καθηγήτριες του Τμήματος:

 

  • «Ψηφιακό Αρχείο 1821» https://1821.digitalarchive.gr/ (2021). Φορέας υλοποίησης: Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Σχεδιασμός ενιαίας οργανωτικής πλατφόρμας (βάση δεδομένων) για αρχεία, βιβλία, μουσειακά αντικείμενα, ήχο, ιστότοπου και προσωποποιημένου περιβάλλοντος έρευνας
  • «Πώς θυμόμαστε το 1821» – μία δράση πληθοπορισμού για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (2018- ). Δημιουργία μιας ειδικά σχεδιασμένης βάσης δεδομένων για τη συγκέντρωση περιεχομένου από μαθητές και μαθήτριες. Δείτε το περιβάλλον όπου δουλεύουν μαθητές και μαθήτριες εδώ. Δείτε το τελικό αποτέλεσμα του περιεχομένου που ανεβάζουν μαθητές και μαθήτριες εδώ.

 

Η δημιουργία εθνογραφικών φιλμ αποτελεί επίσης ένα από τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Τμήματος. Στο έτος 2021 παρήχθη το εθνογραφικό φιλμ «Η αδύνατη αφήγηση. Μνήμη και φωτογραφία της σφαγής των Καλαβρύτων». Το φιλμ διερευνά μνήμες της σφαγής που διαπράχθηκε από το στρατό της Βέρμαχτ το 1943 στα Καλάβρυτα. Η ταινία είναι επικεντρωμένη στον επιζώντα Γιώργο Δημόπουλο και την αφήγηση του της μέρα της σφαγής την οποία έζησε ως 13-χρονο αγόρι που από τύχη γλίτωσε την εκτέλεση. Δείτε το τρέιλερ του φιλμ εδώ.

 

Στο πλαίσιο της έρευνας των σχέσεων πολιτικής και αισθητικής δημιουργήθηκαν το έτος 2020 δύο ψηφιακά βίντεο:

“Ο κόσμος Ανάποδα”, ένα επιτελούμενο βίντεο με ήχο βασισμένο σε ηχητικές μαρτυρίες της Μάγδας Φύσσα και του αντιφασιστικού ακροατηρίου της δίκης κατά της Χρυσής Αυγής (Παρουσίαση στο: Crisis Collective 11th SAR International Conference on Artistic Research, Society for Artistic Research (SAR) 2020. University of Bergen, Νορβηγία 25–27 Μαρτίου 2020).

Το βίντεο “Κλεψύδρα” που βασίζεται σε ένα δημόσιο επιτελεστικό μνημόσυνο με τη μορφή εφήμερης γεωγραφικής αποτύπωσης της δολοφονικής, ρατσιστικής κινητικότητας στην Ελλάδα μεταξύ 1978 και 2020 στο Ανοιχτό θέατρο στα Λιπάσματα Δραπετσώνας τον Οκτώβριο του 2020. Η δράση επικεντρώθηκε σε πρακτικές μνημονικών επιτελέσεων και οπτικοποιήσεων χρησιμοποιώντας ψηφιακά μέσα που βασίζονται σε εικόνες και ήχους για να αποκαλύψουν τις ‘εμφανίσεις’ των τραγικά αδικημένων νεκρών στη δημόσια μνήμη, τον χώρο και τον χρόνο (Παρουσίαση στα: Εργαστήριο Ανθρωπολογικής Έρευνας, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ιούνιος 2021 και στο Συνέδριο του Συλλόγου Κοινωνικών Ανθρωπολόγων, Ιούνιος 2022).

Επιπρόσθετα, το 2021 ολοκληρώθηκε η οπτικοακουστική παραστασιακή εγκατάσταση “Ξένοι άνθρωποι μεταξύ τους” που φέρνει στο προσκήνιο τις φωνές και τις εμπειρίες των ανθρώπων που παρακολούθησαν συστηματικά τη δίκη κατά της Χρυσής Αυγής, αποκαλύπτοντας τη σημασία της αλληλεγγύης και της συλλογικής εμπειρίας στην εμπλοκή με το πολιτικό τραύμα και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης (Παρουσίαση: Momus/Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, 2023). Πληροφορίες, εδώ.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ