Συμπόσιο “Η ακρόαση ως μαρτυρία”, 16-19/10/2023, @Circuits and Currents, Αθήνα

 

Το Συμπόσιο “Η ακρόαση ως μαρτυρία” διερευνά την ακρόαση ως μια διαδικασία μαρτυρίας σε σχέση με τραυματικούς, αόρατους ή μη-ακροάσιμους ήχους, φωνές, ιστορίες. Πώς αναπαρίσταται ακουστικά το τραύμα; Τι χρειάζεται για να ακουστεί ένας ήχος ή μία φωνή; Ποια είναι η ηθική και πολιτική θέση της ακρόασης ως μαρτυρίας; Και τι γίνεται με αυτό που δεν ακούγεται, όταν γίνεται δύσκολο να ακούς περαιτέρω; Τι είδους ανταπόκριση και ποιες ευθύνες απαιτούνται στην ακρόαση-μαρτυρία; Μπορούν να αναπτυχθούν αμοιβαίες σχέσεις και δίκτυα φροντίδας μέσω πρακτικών ακρόασης σε τέτοια πλαίσια; Μπορεί η ακρόαση να γίνει το σημείο όπου συναντώνται διαφορετικοί αγώνες; Ποιες είναι οι διασταυρώσεις της ακρόασης-μαρτυρίας και των πρακτικών τέχνης; Συγκεντρώνοντας μελετητές, καλλιτέχνες, ακτιβιστές/ακτιβίστριες και ερευνητές/ερευνήτριες που εμπλέκονται σε μια σειρά πρακτικών και πλαισίων, το Συμπόσιο στοχεύει να καλλιεργήσει σημεία συνάντησης και συνεργατικό διάλογο που μπορεί να συμβάλει σε νέες προοπτικές για την ακρόαση ως μαρτυρία.

 

Συμμετέχει η καλλιτέχνιδα/ερευνήτρια και Επίκουρη Καθηγήτρια στο ΤΠΔΜΒ, Μαρία Πασχαλίδου. Συμμετοχή με την κειμενική ανακοίνωση “From/In memory. Acoustic performances of political loss”, θέαση ενός μικρού αποσπάσματος από το βίντεο “Ο κόσμος ανάποδα” © Μαρία Πασχαλίδου 2020 και ακρόαση του ηχητικού “Παράπλευροι ήχοι” © Μαρία Πασχαλίδου 2023.

 

Το Συμπόσιο στο πλαίσιο του ERC CoG MUTE (grant agreement no. 101002720) ΕΥ: Άννα Παπαέτη σε συν-διοργάνωση με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το The Listening Academy (Brandon LaBelle) σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Αθήνα.

 

16 με 19 Οκτωβρίου 2023
@Circuits and Currents, Αθήνα

 

Δείτε το πρόγραμμα του Συμποσίου.