ΠΑΡΑΤΑΣΗ: Συμμετοχή στο Εργαστήριο Μεγαλόπολις: Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος προς φοιτητές και φοιτήτριες ΤΠΔΜΒ έως 17.03.24

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΠΡΟΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΠΔΜΒ
ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΙΣ

 

Το Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών (ΤΠΔΜΒ) συμμετέχει στο Εργαστήριο Μεγαλόπολις και προσκαλεί φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος, από κάθε έτος σπουδών, να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να αξιολογηθεί η υποψηφιότητά τους για τη συμμετοχή τους στο εργαστήριο.

 

Πληροφορίες για το εργαστήριο

Το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (ΤΠΨΤ) σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και με την υποστήριξη της ΔΕΗ Α.Ε. διοργανώνει διαπανεπιστημιακό/διακαλλιτεχνικό εργαστήριο με αφορμή τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον ατμοηλεκτρικό σταθμό της Μεγαλόπολης. Το εργοστάσιο της Μεγαλόπολης, ένα από τα ιστορικότερα της χώρας που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1970, είναι ένα ζωντανό μνημείο της σύγχρονης βιομηχανικής κληρονομιάς, αλλά και ένα σπουδαίο παράδειγμα του διαλόγου μεταξύ φυσικού περιβάλλοντος και ανθρώπινης παρέμβασης. Στόχος του διαπανεπιστημιακού εργαστηρίου είναι η πρόκληση δημιουργίας νέων ψηφιακών έργων σε μια σειρά από είδη που εντάσσονται στο ευρύτερο πεδίο των παραστατικών, εικαστικών και ψηφιακών επιτελέσεων. Μέσα από επί τόπου επισκέψεις για συλλογή υλικού από τους χώρους των εγκαταστάσεων της Μεγαλόπολης, οι προπτυχιακοί φοιτητές/τριες των τμημάτων που θα συμμετάσχουν θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε διάλογο με έναν εμβληματικό τόπο της σύγχρονης ελληνικής βιομηχανικής ιστορίας και να δημιουργήσουν έργα εφορμώμενοι/ες από τα αισθητικά, ιδεολογικά, ιστορικά, καλλιτεχνικά εναύσματα που ο τόπος των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη προσφέρει. Το πρωτότυπα ψηφιακά έργα των προπτυχιακών φοιτητών/τριών θα παρουσιαστούν στην διαδικτυακή πλατφόρμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής GNO.TV. η οποία προβάλει υψηλής αξίας πολιτιστικό περιεχόμενο. Πρώτη ύλη για τα καλλιτεχνικά έργα θα είναι οι ίδιες οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον ατμοηλεκτρικό σταθμό της Μεγαλόπολης, αρχειακό υλικό της εταιρείας, μαρτυρίες εργαζομένων της ΔΕΗ.

Τα έργα που θα προκύψουν από το εργαστήριο μπορούν να ανήκουν στις παρακάτω ενδεικτικές κατηγορίες:
● Έργα εικαστικής αποτύπωσης των εγκαταστάσεων και του τοπίου (φωτογραφία,
βίντεο, εικαστικά έργα, κοκ)
● Τοποειδικές περφόρμανς (που θα καταγραφούν σε ψηφιακή μορφή)
● Video art και Video dance
● Ντοκιμαντέρ και παραστάσεις θεάτρου ντοκιμαντέρ
● Animation και ψηφιακές εφαρμογές

 

Το Εργαστήριο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις:

Πρώτη φάση:
Οι συμμετέχοντες φοιτητές/τριες θα υποβάλουν προτάσεις (υπό μορφή κειμένου) για την υλοποίηση έργων. Από αυτές θα γίνει, έως αρχές Ιουνίου μια πρώτη επιλογή από επιτροπή του ΤΠΨΤ, με κριτήριο τόσο την καλλιτεχνική αρτιότητα, όσο και το πόσο ανταποκρίνονται στις συνθήκες και τους περιορισμούς του τοποειδικού πλαισίου του Εργαστηρίου Μεγαλόπολις.

Δεύτερη φάση:
Από το σύνολο των έργων που θα υποβληθούν τον Σεπτέμβριο 2024 θα γίνει η τελική επιλογή των έργων που θα παρουσιαστούν, στο πλαίσιο του Διαδικτυακού Φεστιβάλ της ΔΕΗ, στη GNOT.V. Η τελική επιλογή των έργων θα γίνει από επιτροπή που θα συγκροτηθεί από το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών και την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Τα έργα που θα επιλεγούν για παρουσίαση στην GNO T.V. θα μπορούν να προβληθούν και σε άλλες πλατφόρμες, αλλά και να συμμετάσχουν σε εκθέσεις, φεστιβάλ και συναφείς διοργανώσεις ενώ θα υπάρξει προσπάθεια να εκδοθεί και ένας συνολικός κατάλογος που θα περιλαμβάνει τόσο την αποτύπωση της διαδικασίας δημιουργίας όσο και τα ίδια τα έργα στην τελική τους μορφή.
Το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών θα προσφέρει στους/στις συμμετέχοντες/ουσες δυνατότητα χρήσης εξοπλισμού, ενώ θα καλύψει, ανάλογα με τον αριθμό των τελικών συμμετοχών, το κόστος φιλοξενίας στην περιοχή της Μεγαλόπολης (για έως δύο νύχτες), καθώς και τα γεύματα των συμμετεχόντων/ουσών. Θα καλυφθούν επίσης ενδεχόμενα κόστη μεταφορών, αλλά και η τεχνική υποστήριξη για τις ανάγκες που θα προκύψουν στην επί τόπου εργασία των καλλιτεχνικών ομάδων.
Θα δοθεί επίσης η δυνατότητα σε καθηγητές των Τμημάτων που θα συμμετάσχουν στο διαπανεπιστημιακό εργαστήριο να υποβάλουν έργα τους.

 

Χρονοδιάγραμμα
● 1 Μαρτίου: Συνάντηση με καθηγητές/τριες
● 15 Μαρτίου: 1η ενημερωτική διαδικτυακή συνάντηση με φοιτητές/τριες
● Αρχές Απριλίου: 1η επίσκεψη Μεγαλόπολη
● Τέλος Απριλίου: 2η διαδικτυακή συνάντηση με φοιτητές/τριες
● Μέσα Μαΐου: Υποβολή προτάσεων (σε μορφή κειμένου)
● Αρχές Ιουνίου: Ανακοίνωση προτάσεων που έχουν επιλεγεί
● Τέλη Ιουνίου: 2η επίσκεψη Μεγαλόπολη
● Μέσα Ιουλίου: 2η διαδικτυακή συνάντηση με τους επιλεγέντες/εισες
● Ιούλιος/Αύγουστος: Υλοποίηση καλλιτεχνικών έργων
● Σεπτέμβριος: Υποβολή έργων και διαδικασία τελικής επιλογής
● Οκτώβριος: Παρουσίαση έργων σε ειδική εκδήλωση και προβολή στη GNO TV

 

Κατάθεση και προθεσμία δικαιολογητικών:
Οι ενδιαφερόμενες/-οι να συμμετάσχουν στο εργαστήριο μπορούν να καταθέσουν έως την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 για αξιολόγηση:

Ένα ενιαίο αρχείο PDF με τα παρακάτω:
1. Μία γραπτή πρόταση που να περιγράφει τους λόγους για τους οποίους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, καθώς και ένα προσχέδιο αυτού που θα παράγουν (έως 200 λέξεις)
2. Ένα αρχείο PDF/portfolio με αντιπροσωπευτικά έργα (για βίντεο ή ηχητικό, συμπεριλάβετε τον σύνδεσμο)
3. Αναλυτικό βιογραφικό

 

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνει από Επιτροπή του ΤΠΔΜΒ που απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες καθηγητές και καθηγήτριες. Η επιτροπή με βάση τα παρακάτω κριτήρια θα επιλέξει (5) πέντε φοιτήτριες/φοιτητές:
Κριτήρια αξιολόγησης:
– Η άριστη επίδοση στο σχεδιασμό έργου (οποιασδήποτε μορφής: σχέδιο, γλυπτικές κατασκευές, κείμενο, επιτελέσεις, βίντεο, φωτογραφίες, οπτικοακουστική ή/και άλλη χωρική εγκατάσταση)
– Το ομαδικό-συνεργατικό πνεύμα
– Οι καλλιτεχνικές δεξιότητες
– Η υψηλή ποιότητα των έργων που κατατίθενται προς αξιολόγηση. Ειδικότερα αξιολογούνται: Ο Σχεδιασμός, η εννοιολόγηση η οργάνωση, η πρωτοτυπία της ιδέας, το αισθητικό αποτέλεσμα, οι πρακτικές σκηνοθεσίας/σύνθεσης και η τεχνική του αρτιότητα.

 

Επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων:

Αναστασία Δούκα, Επίκουρη καθηγήτρια,

Μαρία Πασχαλίδου, Επίκουρη καθηγήτρια,

Μάριος Χατζηπροκοπίου, Επίκουρος Καθηγητής

 

Καταληκτική ημερομηνία: Κυριακή 17 Μαρτίου 2024, έως 23:00.
Κατάθεση των δικαιολογητικών (ενιαίο αρχείο σε μορφή PDF):
anastasiadouka@uth.gr
mpaschalidou@uth.gr
mchatziprok@uth.gr