Παράταση: Πρόσκληση για συμμετοχή στο Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα «ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ 2024»

Πρόσκληση για συμμετοχή στο Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα «ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ 2024»

 

Το Τμήμα Πολιτισμού & Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών συμμετέχει στο Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ 2024, μια πρωτοβουλία του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής από το 2018, που από φέτος τελεί υπό την αιγίδα της Συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

 

Πληροφορίες για το πρόγραμμα:

 

Πρόκειται για επιδοτούμενο πρόγραμμα δημιουργικής πρακτικής άσκησης που φιλοξενεί επίλεκτους/-ες φοιτητές/-ριες που προέρχονται από Τμήματα του Οπτικοακουστικού και του Καλλιτεχνικού κύκλου (Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Τεχνών, Επικοινωνίας & ΜΜΕ, Θεατρικών & Μουσικών Σπουδών, Καλών & Εφαρμοσμένων Τεχνών, Οπτικών Τεχνών & Γραφιστικής, Αρχιτεκτονικής & Σχεδιασμού). Στόχος του ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ είναι η δημιουργία πρωτότυπου τηλεοπτικού περιεχομένου με νεανική ματιά και αισθητική (15λεπτα ντοκιμαντέρ της γενικής σειράς «ΦοιτηTVσματα»). Κάθε χρόνο οι ταινίες του προγράμματος μεταδίδονται από το Κανάλι της Βουλής σε ειδική τηλεοπτική ζώνη (κάθε Κυριακή 10:30-11πμ, και σε επανάληψη κάθε Σάββατο 9:30-10πμ). Το Πρόγραμμα ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ αξιοποιεί δημιουργικά το πάγιο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης φοιτητών/τριών ΑΕΙ στην Βουλή των Ελλήνων, που επιμελείται το Τμήμα Επιμόρφωσης της ΒτΕ και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό της. Φέτος, πρόκειται να συμμετέχουν 57 επιδοτούμενοι/-ες φοιτητές/-ριες από 40 Τμήματα, καθώς και ισάριθμοι εθελοντές/-ριες πανεπιστημιακοί (σύνδεσμοι καθηγητές) από 19 ΑΕΙ. Το Τμήμα Πολιτισμού & Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών συμμετέχει στο Πρόγραμμα με (1) μία θέση πρακτικής άσκησης. Οι φοιτητές/ριες που θα επιλεγούν θα υπογράψουν ατομική σύμβαση με την Βουλή, εξάμηνης διάρκειας, με επιδότηση (σχεδόν 400 ευρώ μηνιαίως) ενώ θα είναι ασφαλισμένοι/ες για τυχόν ατυχήματα και αστική ευθύνη προς τρίτους.

 

Για αυτόν τον χρόνο έχει επιλεγεί ως θεματική κατεύθυνση η «Βία» στις διάφορες εκφάνσεις της (άμεση, έμμεση, δομική, φυσική/σωματική, ένοπλη, σεξουαλική, συναισθηματική, ψυχολογική, λεκτική, έμφυλη, ενδοοικογενειακή, σχολική, παιδική, αθλητική/οπαδική, νόμιμη, κρατική, εθνική, πολεμική, ιστορική, πολιτισμική, πνευματική, οικονομική, ρατσιστική, θρησκευτική, οδηγική, τεχνολογική, διαδικτυακή, τηλεοπτική, …. η βία ως θέαμα, η βία στην Τέχνη, η βία ως άθλημα και ως σπορ, η βία κατά των ζώων, η βία στη φύση και στα φυσικά φαινόμενα, ….., κ.α.).

 

Προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα:

  • Η πρόσκληση απευθύνεται σε τελειόφοιτες και τελειόφοιτους.
  • Οι φοιτητές/-ριες οφείλουν να διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα για όλη την περίοδο της σύμβασης. Συνεπώς, εφόσον οι συμβάσεις υπογραφούν τον Μάρτιο, οι φοιτητές/-ριες δεν πρέπει να έχουν ορκιστεί για το πτυχίο τους πριν τον Σεπτέμβριο.
  • Οι φοιτητές/-ριες θα παρακολουθήσουν υποχρεωτικά ένα τρίμηνο διεπιστημονικό σεμινάριο-εργαστήριο, με τη συμμετοχή συνδέσμων καθηγητών και με στόχο την εμβάθυνση στη θεματικής κατεύθυνση, τη διάχυση οπτικοακουστικής τεχνογνωσίας, την επώαση και εκκόλαψη των σεναρίων και τη συγκρότηση των διατμηματικών φοιτητικών ομάδων εργασίας για την παραγωγή των ταινιών. Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν στις αρχές του δεύτερου τριμήνου της πρακτικής άσκησης (Ιούνιο) ενώ οι πρώτες ταινίες θα πρέπει να παραδοθούν για προβολή εντός του Οκτωβρίου.

 

Κατάθεση και προθεσμία δικαιολογητικών:

Οι ενδιαφερόμενες/-οι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να καταθέσουν έως την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 για αξιολόγηση:

 

Ένα ενιαίο αρχείο PDF με τα παρακάτω:

  1. σύντομο βιογραφικό και στοιχεία επικοινωνίας,
  2. συνδέσμους (links)    σε    πρωτότυπο   οπτικοακουστικό υλικό   που    έχετε δημιουργήσει
  3. μια σύντομη περιγραφή του ενδιαφέροντος σας για συμμετοχή στην πρακτική άσκηση του προγράμματος ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ (έως 300 λέξεις)

 

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνει από Επιτροπή του ΤΠΔΜΒ που απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες καθηγητές και καθηγήτριες. Η επιτροπή με βάση τα παρακάτω κριτήρια θα επιλέξει έναν φοιτητή ή μία φοιτήτρια για την επιδοτούμενη θέση του προγράμματος.

 

Κριτήρια αξιολόγησης:

  • Η άριστη επίδοση και κυρίως το γνήσιο ενδιαφέρον για την οπτικοακουστική δημιουργία
  • Διάθεση για συνεργασία και ομαδικό πνεύμα
  • Οι καλλιτεχνικές δεξιότητες
  • Η υψηλή ποιότητα του βίντεο που κατατίθεται προς αξιολόγηση. Ειδικότερα για το βίντεο αξιολογούνται: Ο Σχεδιασμός, η εννοιολόγηση και η οργάνωση του, η πρωτοτυπία της ιδέας, το αισθητικό αποτέλεσμα, οι πρακτικές σκηνοθεσίας και η τεχνική του αρτιότητα.

 

Επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων:

Κωστής Καλαντζής, Επίκουρος καθηγητής, Μαρία Πασχαλίδου, Επίκουρη καθηγήτρια, Απόστολος Κορδάς, μόνιμο μέλος ΕΔΙΠ.

 

Καταληκτική ημερομηνία: Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024, έως 23:00.

 

Κατάθεση των δικαιολογητικών (ενιαίο αρχείο σε μορφή PDF):

kokalantzis@uth.gr

mpaschalidou@uth.gr

akordas@uth.gr