Θεωρία και αισθητική των Μέσων

Κωδικός: ΥΠ 391

Εξάμηνο: 3

Μονάδες ECTS: 5

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Η

Θεωρία και Αισθητική των Μέσων διερευνά τη σημασία των μέσων και των τεχνολογιών στη διαμεσολαβημένη έκφραση και αποτελεί ένα διεπιστημονικό πεδίο έρευνας για τις τεχνολογίες των μέσων, την αισθητική (αντίληψη μέσω των αισθήσεων) και τη διαμεσολάβηση. Το πεδίο βασίζεται πάνω στην κατανόηση της αισθητηριακής αντίληψης ως πολιτισμικά και ιστορικά τοποθετημένης συνθήκης, μέσα από τις διακρίσεις σε: παλαιά και νέα μέσα, διαμεσολαβημένο ή μη διαμεσολαβημένο, ψηφιακό ή αναλογικό. Η αισθητική των μέσων συνδέεται με αυτό που έχει ονομαστεί ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες και επιδιώκει να κατανοήσει τα υψηλά επίπεδα τεχνολογικής διαμεσολάβησης και μαζικότητας του σύγχρονου κόσμου.

 

Το μάθημα αποτελεί επισκόπηση των βασικών αισθητικών θεωριών που εμπίπτουν στο χώρο της κριτικής θεωρίας των μέσων, με έμφαση στην ανάλυση των μέσων ως πολιτισμικών εργαλείων και προϊόντων, ως τεχνολογιών με πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις και ως καθημερινών πρακτικών. Οι βασικές θεωρητικές προσεγγίσεις που εξετάζονται περιλαμβάνουν αναφορές σε σημαντικούς μελετητές των θεωριών των μέσων (Benjamin, Adorno, McLuhan, Kittler, Baudrillard) και άλλων στοχαστών (Foucault, Deleuze, Guattari, Virilio). Αφορά στις συζητήσεις περί μαζικής κουλτούρας και στην πολιτική οικονομία των μέσων, με αναφορές σε μαρξιστικές και νεομαρξιστικές προσεγγίσεις, σε έννοιες της ιδεολογίας και της ηγεμονίας, αλλά και στη σημειωτική, στην κυβερνητική – συστημική, και στην κοινωνιολογία. Τέλος, έμφαση δίνεται στη συγκρότηση της νεωτερικότητας ως της απόλυτα εποχής των Μέσων στα πεδία της πολιτικής, της ιστορίας, της τέχνης και, κυρίως, στη συγκρότηση συλλογικών και συνεξαρτημένων μορφών ζωής σε συνδυασμό με την τεχνολογία.

 

Οι φοιτητές/τριες θα αναπτύξουν τις γνώσεις τους για θεωρητικές προσεγγίσεις, με έμφαση στην κριτική επισκόπηση της βιβλιογραφίας και στη διατύπωση ερευνητικών ερωτημάτων.

Προτεινομενη Βιβλιογραφια

 

Αναλυτικά για το μάθημα δείτε εδώ.