Σοφία Γρηγοριάδου

Σοφία Γρηγοριάδου
Βαθμίδα: Εντεταλμένη διδάσκουσα
Email: sgrigoriad@uth.gr
Προσωπικός ιστότοπος:
sofiagrigoriadou.wordpress.com
Ερευνητικά ενδιαφέροντα:
Συνομιλίες τέχνης και ανθρωπολογίας – Πολιτικές της μνήμης και της λήθης – Πολιτισμική κληρονομιά – Τουρισμός – Σύγχρονη τέχνη – Τέχνη στον δημόσιο χώρο – Τροφή, βίντεο, έντυπο, ήχος και περπάτημα ως καλλιτεχνικά μέσα και ερευνητικά εργαλεία – Υλικός πολιτισμός
Η Σοφία Γρηγοριάδου είναι καλλιτέχνιδα, ανθρωπολόγος, επιμελήτρια και εκπαιδευτικός. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Κοινωνική Ανθρωπολογία (Πάντειο Πανεπιστήμιο) με θέμα τη «Σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή και/σε μεταβαλλόμενες πόλεις: τα παραδείγματα της Αθήνας και των Σκοπίων». Έχει σπουδάσει Εικαστικές Τέχνες στην ΑΣΚΤ (Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό δίπλωμα), ενώ έχει και παιδαγωγικές σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ (ΦΠΨ). Η μεταπτυχιακή της εργασία προσέγγιζε λόγους και εικόνες για το/στο κέντρο της Αθήνας των αρχών της δεκαετίας του 2010 μέσα από το καλλιτεχνικό της έργο.
Συνεργάζεται με ανθρώπους από διαφορετικά πεδία σε εκπαιδευτικά, ερευνητικά, καλλιτεχνικά και εκδοτικά εγχειρήματα: είναι συνιδρύτρια του TWIXTlab, ενός εργαστηρίου μεταξύ σύγχρονης τέχνης, κοινωνικών επιστημών και καθημερινότητας στην Αθήνα. Έχει υπάρξει συνιδρύτρια της διατομεακής ομάδας Akoo-o με επίκεντρο τον ήχο, το περπάτημα και την τεχνολογική διαμεσολάβηση. Έχει υπάρξει μέλος της συντακτικής ομάδας του kyklada.press, μιας εκδοτικής πρωτοβουλίας που εστιάζεται στην υλικότητα, τις αισθήσεις και το τοπίο στη μελέτη φαινομένων σε νησιωτικά (και αστικά) πλαίσια. Έχει υπάρξει προσκεκλημένη επιμελήτρια του Video Art Μηδέν και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και καλλιτεχνικά/εκπαιδευτικά πρότζεκτ στην Αθήνα, τα Σκόπια, το Κάιρο, τη Βηρυτό, το Εδιμβούργο, το Βερολίνο, την Κωνσταντινούπολη και αλλού.
Έχει διδάξει σύγχρονη τέχνη στην ΑΣΚΤ και στους Δήμους Χαλανδρίου και Γέρακα. Έχει (συν)διοργανώσει και συμμετάσχει σε πληθώρα εργαστηρίων και σεμιναρίων στο TWIXTlab και αλλού γύρω από τη σύγχρονη τέχνη και την ανθρωπολογία. Το 2024 εργάστηκε στο Μουσείο Σύγχρονης τέχνης των Σκοπίων ως επιμελήτρια τέχνης, υπεύθυνη του προγράμματος προβολών και συνεπιμελήτρια του περιοδικού The Large Glass, ενώ πραγματοποίησε επίσης εργαστήρια και διαλέξεις στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του μουσείου.