Επιμέλεια, Μουσειακές Σπουδές, Καλλιτεχνική Εκπαίδευση και Μουσειοπαιδαγωγική

Άποψη της έκθεσης Homemade Exotica (2019–2020) στο Βερολίνο, σε επιμέλεια Σ. Μπαχτσετζή
Το Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών προσφέρει σειρά εργαστηρίων και θεωρητικών μαθημάτων που εστιάζουν στη μελέτη, την ανάλυση, τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση επιμελητικών πρακτικών στον χώρο των εκθέσεων, των συλλογών, των μουσείων και της πολιτισμικής κληρονομιάς. Η σειρά μαθημάτων προάγει τη θεωρητική και εφαρμοσμένη έρευνα σχετικά με τη σημασία των επιμελητικών πρακτικών ως επαγγελματική ιδιότητα και των εκθέσεων ως πολιτισμικών φαινομένων. Έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα αντλώντας από την ιστορία και θεωρία της τέχνης. ΟΙ φοιτητές και οι φοιτήτριες εξοικειώνονται με μια σειρά εργαλείων και διαφορετικές χρήσεις της ψηφιακής τεχνολογίας κατάλληλες για μουσειακή χρήση. Η έμφαση σε εφαρμογές ψηφιακής τεχνολογίας στο πλαίσιο των επιμελητικών πρακτικών προσφέρει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες που τους βοηθούν να γίνουν ανταγωνιστικοί σε ένα σύγχρονο επαγγελματικό περιβάλλον. Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι φορείς τεχνολογίας συνεργάζονται με πολιτιστικούς οργανισμούς και τους επαγγελματίες τους για να δημιουργήσουν νέες εμπειρίες για το κοινό, εξερευνώντας, παράλληλα, τα όρια της ίδιας της τεχνολογίας.
Η ενότητα αυτή σχετίζεται επίσης με σειρά μαθημάτων που εστιάζουν στις μουσειακές σπουδές, τη μουσειολογία την παιδαγωγική και τις εκθεσειακές πρακτικές καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεωρητικών και πρακτικών προσεγγίσεων στη μελέτη των μουσείων. Εξετάζει τις στρατηγικές και τις πρακτικές με τις οποίες τα μουσεία ερμηνεύουν, οργανώνουν και προβάλλουν εκθέματα σε διαφορετικά πολιτιστικά πλαίσια. Αναλύει τις νοηματοδοτήσεις που παράγονται μέσω της αρχιτεκτονικής, της διαρρύθμισης του χώρου και των εκθεσιακών πρακτικών και διερευνά βασικά ζητήματα σε σχέση με την επιστήμη της μουσειολογίας, τη διαχείρηση της πολιτιστικής κληρονομίας, τις αναδυόμενες μορφές ψηφιακής επιμέλειας και μουσειολογίας, καθώς επίσης και θεματικές που αφορούν στην εθνική ταυτότητα, το φύλο, την αποικιοκρατία και την αποαποικιοποίηση. Αναλύεται ο ρόλος μουσειακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην προώθηση της συμπερίληψης και της ισότιμης πρόσβασης στη μάθηση και τον πολιτισμό, διερευνόνται οι κατηγορίες κοινό, κοινά και κοινότητα ως κεντρικοί πλεόν άξονες τόσο των μουσείων, της επιμέλειας και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Προσφέρονται σειρά εργαστηρίων και θεωρητικών μαθημάτων που εστιάζουν στη διαμεσολάβηση και στην εκπαίδευσης στις τέχνες. Δίνεται βαρύτητα στην κρίσιμη σχέση της τέχνης με συστήματα γνώσης και θεσμούς, την εκπαίδευση και τη διατομή της επίσημης/τυπικής (formal) και ανεπίσημης/μη τυπικής (non-formal) καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής πρακτικής (εντός και εκτός της ακαδημίας-εντός και εκτός των μουσείων) και την κρίσιμη σχέση με τη δημόσια σφαίρα. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες κατανοούν την πολυεπιστημονικότητα της έννοιας της δημιουργικότητας και τις διάφορες εκφάνσεις της σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία καθώς και τους τρόπους εκπαιδευτικής αξιοποίησης της θεωρίας στη δημιουργία στρατηγικών δημιουργικότητας. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες σχεδιάζουν ολοκληρωμένα προγράμματα εκπαιδευτικών δράσεων (εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και σε άλλες δομές) λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της συμπερίληψης, ενδυνάμωσης και της ισότιμης πρόσβασης στη μάθηση και τον πολιτισμό.