ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ. Οι Aδιανόητες ζωές των γειτόνων μας: Ημερολόγιο κατοχής. Ένα ντοκιμαντέρ του Jeffrey Skoller

Προβολής ταινίας και ανοιχτή συζήτηση με τη Lydia Matthews και τον Jeffrey Skoller στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του τμήματος ΠΔΜΒ στην αίθουσα Σ του κτιρίου Παπαστράτου (Παραλιακό Συγκρότημα, Αργοναυτών και Φιλελλήνων) την Τετάρτη, 19/03 ώρα 18.00-21.00.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ
Οι Aδιανόητες ζωές των γειτόνων μας: Ημερολόγιο κατοχής
Ένα ντοκιμαντέρ του Jeffrey Skoller (2025, 40 λεπτά)
HISTORY FROM BELOW
The Unimagined Lives of Our Neighbors: OCCUPATION DIARY
A documentary film by Jeffrey Skoller (2025, 40 minutes)
Ποιες είναι οι εμπειρίες που διαμορφώνουν τη ζωή των ανθρώπων που ζουν δίπλα μας; Οι Aδιανόητες ζωές των Γείτονες: Ημερολόγιο κατοχής είναι μέρος μιας σειράς κινηματογραφικών πορτραίτων ανθρώπων που αφηγούνται τις δικές τους εμπειρίες από γεγονότα που άλλαξαν την ιστορία και διαμόρφωσαν τη ζωή τους. Αυτή η «Ιστορία από τα Κάτω» είναι μια προσπάθεια να δοθεί φωνή και μνήμη σε εκείνους τους καθημερινούς ανθρώπους, των οποίων οι εμπειρίες σε καθοριστικά γεγονότα βοηθούν να διευρυνθεί η ιστορική κατανόηση και να της δοθεί μία προσωπική διάσταση.
Στο «Ημερολόγιο Κατοχής», ο Alex Matthews -στα 93 του χρόνια- αφηγείται τον ρόλο του στον αντιστασιακό αντάρτικο αγώνα ενάντια στη φρίκη της ναζιστικής Κατοχής στην Ελλάδα, που οδήγησε στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο – την πρώτη ψυχροπολεμική σύγκρουση της μεταπολεμικής περιόδου και την πρώτη χρήση της αμερικανικής «πολιτικής ανάσχεσης». Χρησιμοποιώντας αποσπάσματα και εικόνες από τα πολεμικά ημερολόγια του, οικογενειακές φωτογραφίες και άλλο αρχειακό υλικό τόπων και σημερινών αγώνων, ο Matthews αφηγείται στην κόρη του Λυδία όσα έζησε 75 χρόνια πριν. Σε αυτό το πορτρέτο οικειότητας, προσπαθεί ακόμα να κατανοήσει την καταστροφή και τη βία που αντιμετώπισε ως νέος, καθώς και να υπερασπιστεί την ηθική των πράξεών του, που είχαν ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψει για πάντα την αγαπημένη του Ελλάδα.
Ο Jeffrey Skoller είναι συγγραφέας και σκηνοθέτης. Οι ταινίες του έχουν εκτεθεί διεθνώς. Οι προβολές και οι εκθέσεις του περιλαμβάνουν: The Pacific Film Archive, Berkeley- Museum of the Moving Image, NY- JP Getty Museum, Whitney Museum, P.S. 1, Flaherty Film Seminar, NY- Arsenal Kino, Berlin- The Latin American Film Festival, Havana- National Film Theatre, London. Δοκίμια και άρθρα του για τον πειραματικό κινηματογράφο και το βίντεο έχουν δημοσιευτεί σε πολυάριθμες ανθολογίες, καταλόγους καλλιτεχνών και σε περιοδικά όπως Film Quarterly, Discourse, Representations, Afterimage, Animation, World Records, Cinematograph, μεταξύ άλλων. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων: Shadows, Specters, Shards: Making History in Avant-Garde Film (University of Minnesota Press) και POSTWAR: The Films of Daniel Eisenberg (Blackdog Press). Ο Skoller είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του UC Berkeley.
Η Lydia Matthews είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Οπτικού Πολιτισμού (Visual Culture) στο πρόγραμμα Parsons Fine Arts και ιδρύτρια του Curatorial Design Research Lab στο The New School. Eργάζεται ως επιμελήτρια στο Μπρούκλιν και στην Αθήνα, και είναι συγγραφέας, καθηγήτρια στο πρόγραμμα Καλών Τεχνών στο Parsons. Με σπουδές στη σύγχρονη και μοντέρνα Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και στο Ινστιτούτο Courtauld του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, το έργο της διερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονοι καλλιτέχνες, τεχνίτες και σχεδιαστές προωθούν κρίσιμες δημοκρατικές συζητήσεις και στενές κοινοτικές αλληλεπιδράσεις στη δημόσια σφαίρα, συχνά ως απάντηση σε μια ποικιλία επειγουσών παγκόσμιων και τοπικών συνθηκών στην καθημερινή τους ζωή. Τα δοκίμιά της έχουν δημοσιευτεί σε πολυάριθμα περιοδικά και καταλόγους εκθέσεων, ενώ έχει δώσει διαλέξεις διεθνώς σχετικά με τις κοινωνικά ενεργές πρακτικές τέχνης, τεχνουργίας, και σχεδιασμού. Τα επιμελητικά της έργα στη Νέα Υόρκη, την Τουρκία και τη Νότια Ευρώπη περιλαμβάνουν εκθέσεις, συμμετοχικές περιπατητικές εκδηλώσεις, αστικά φεστιβάλ με βάση την κοινότητα και διεπιστημονικές παιδαγωγικές ανταλλαγές που αφορούν την οικολογική και κοινωνική βιωσιμότητα. Έχοντας αναλάβει την επιμέλεια συμμετοχικών έργων στο πλαίσιο των Fulbright, CEC Artslink, Open Society Foundation, Trust for Mutual Understanding, Lower Manhattan Cultural Council, Emre Senan Foundation και της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Δημοκρατία της Γεωργίας, έχει επιμεληθεί συμμετοχικά έργα στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τέχνης Artisterium (Τιφλίδα, 2017, 2014, 2012, 2010, 2008), Batumi Backyards Project (Batumi, Γεωργία 2013, 2012), Dietski Dom Orphanage και Tengri Umai Gallery και Akkol /Almaty, Καζακστάν, 2015, 2016), Proteus Gowanus Interdisciplinary Gallery and Reading Room (Brooklyn, 2014), Souzy Tros Art Canteen (Αθήνα, Ελλάδα, 2013), Kuad Gallery (Κωνσταντινούπολη, 2012), Μουσείο Μπενάκη Παράρτημα Πειραιώς (2011), Βυζαντινό Μουσείο (Αθήνα, 2008) Βυζαντινό Μουσείο (Αθήνα, 2008), Art Caucasus International (Τιφλίδα, 2007, 2005). Τα περιπατητικά της έργα έχουν παρουσιαστεί στο NeMe Arts Centre (Λεμεσός, Κύπρος, 2017), στο Πανεπιστήμιο Ca’Foscari (Βενετία, Ιταλία, 2017) και στο “Made of Walking Festival” του The Milena Principle (2016, Δελφοί, Ελλάδα).
Διαβάστε επίσης

Διδασκαλίες Μελών ΔΕΠ στο Universidad de Castilla-La Mancha
Την Τετάρτη 2 και την Πέμπτη 3 Απριλίου, 2025, η Μαρία Πασχαλίδου και η Ιουλία Πεντάζου, Επίκουρες Καθηγήτριες του Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και…
Περισσότερα
Λειτουργία φοιτητικών εστιατορίων
Τα φοιτητικά εστιατόρια λόγω των διακοπών του Πάσχα σε όλες τις πόλεις θα λειτουργούν έως 11 Απριλίου και θα επαναλειτουργήσουν στις 28 Απριλίου.
Περισσότερα
Insight: Μια Διαδραστική Απτική-Ηχητική Εγκατάσταση
Το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και…
Περισσότερα