Ταυτότητα: Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες
Το Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών είναι το μοναδικό τμήμα Α.Ε.Ι. στην Ελλάδα με αντικείμενο τις Επιστήμες Πολιτισμού και τις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες. Οι Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ) είναι ένας τομέας της σύγχρονης οικονομίας της γνώσης που βασίζεται στη δημιουργικότητα, την καλλιτεχνική έκφραση, την πολιτιστική κληρονομιά και την καινοτομία. Παίζουν έναν εγκάρσιο ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Περιλαμβάνουν δραστηριότητες που παράγουν και διανέμουν αγαθά και υπηρεσίες με πολιτιστικό, καλλιτεχνικό ή ψυχαγωγικό περιεχόμενο, είτε για εμπορικούς είτε για κοινωφελείς σκοπούς. Οι ΠΔΒ περιλαμβάνουν οπτικοακουστικά μέσα (κινηματογράφος, τηλεόραση, ραδιόφωνο, βίντεο, βιντεοπαιχνίδια), μουσική (παραγωγή, σύνθεση, ζωντανές εμφανίσεις), εκδόσεις (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες), εικαστικές τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία), χειροτεχνία, παραστατικές τέχνες (θέατρο, χορός, performance), αρχιτεκτονική, σχέδιο και design (γραφιστική, βιομηχανικό σχέδιο, μόδα), διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς (μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, πολιτιστικά φεστιβάλ), διαφήμιση και μάρκετινγκ, παραγωγή ψηφιακού περιεχόμενου και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Αν και 3/4 της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας των κλάδων του πολιτισμού αντιστοιχούν στη δραστηριότητα της Περιφέρειας Αττικής, έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και οι μικρές και μεσαίες ελληνικές πόλεις διαθέτουν ανεκμετάλλευτο δημιουργικό δυναμικό, που όταν υποστηρίζεται από συνεκτικές πολιτικές, την ακαδημαϊκή έρευνα και τη συμμετοχή της κοινότητας, έχουν σημαντικά αποτελέσματα. Οι ΠΔB μπορούν να διαφοροποιήσουν την εθνική οικονομία και να προωθήσουν την επιχειρηματική ανάπτυξη.
Το ΠΠΣ του ΤΠΔΜΒ ποωθεί τη διεπιστημονική προσέγγιση του πολιτισμού και πρακτικών πολιτισμικής παραγωγής σε σύγχρονα περιβάλλοντα. Το ΠΠΣ του ΤΠΔΜΒ, εντάσσεται κατά ECTS ανά αριθμό μαθημάτων κυρίως στο παρακάτω επιστημονικό πεδίο σύμφωνα με τη διεθνή κατηγοριοποίηση των επιστημονικών πεδίων στην εκπαίδευση της UNESCO (ISCED 2013) 87 % στο πεδίο Inter-disciplinary programmes and qualifications involving arts and humanities (0288).
Το όραμα του ΤΠΔΜΒ είναι να εκπαιδεύει αποφοίτους σε ένα ορίζοντα γνώσεων και δεξιοτήτων ικανών να ανταποκριθούν σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών προοπτικών μέσα στην ευρύτερη οικονομία του πολιτισμού. Η φιλοσοφία της εκπαίδευσης στο ΤΠΔΜΒ δέχεται ότι οι θεωρητικές, κριτικές προσεγγίσεις του πολιτισμού μέσα από τις ανθρωπιστικές επιστήμες συνδυάζονται δομικά με τον σχεδιασμό, την εργαστηριακή έρευνα και την πρακτική των πολιτισμικών και δημιουργικών βιομηχανιών. Έτσι, οι απόφοιτοι του ΤΠΔΜΒ θα είναι ταυτόχρονα θεωρητικά και πρακτικά καταρτισμένοι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε απαιτήσεις τόσο διαχείρισης όσο και παραγωγής του πολιτισμού.
White Paper για τον Σύγχρονο Πολιτισμό (ΥΠΠΤ, 2012)
Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία (Έκθεση Πισσαρίδη, 2020)
Έκθεση διαΝΕΟσις (Έκθεση Καρρά, κ.α., 2023)