Αρχεία και Ερευνητικοί Τ[ρ]όποι: Κριτικοί Αναστοχασμοί πάνω σε μια Συμμετοχική Τοιχογραφία
![Αρχεία και Ερευνητικοί Τ[ρ]όποι: Κριτικοί Αναστοχασμοί πάνω σε μια Συμμετοχική Τοιχογραφία Αρχεία και Ερευνητικοί Τ[ρ]όποι: Κριτικοί Αναστοχασμοί πάνω σε μια Συμμετοχική Τοιχογραφία](https://cult.uth.gr/wp-content/uploads/sites/4/event/TPDMV_Avramidis_Diamantis_5897624707-650x406.jpg)
Το Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών
του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
σας προσκαλεί στη διάλεξη
των Κωνσταντίνου Αβραμίδη και Κωνσταντίνου Διαμαντή
«Αρχεία και Ερευνητικοί Τ[ρ]όποι: Κριτικοί Αναστοχασμοί πάνω σε μια Συμμετοχική Τοιχογραφία»
την Τετάρτη 30/10/24, 18:00,
Αίθουσα Δ2.3, Γκλαβάνη 37 και 28ης Οκτωβρίου, Βόλος
Περίληψη:
Η παρουσίαση στοχάζεται κριτικά πάνω στη δημιουργία μιας συμμετοχικής κοινοτικής τοιχογραφίας που πραγματοποιήθηκε στον τοίχο της Νήαρ Ηστ στην Καισαριανής τον Απρίλιο του 2024, στα πλαίσια διάχυσης του ερευνητικού προγράμματος «Καισαριανή 22: Ιστορίες και Προτάσεις». Η τοιχογραφία —υπό την συνεπιμέλεια των συγγραφέων— ενημερώνεται από ερωτήματα που προκύπτουν από πολυτροπικές ερευνητικές πρακτικές —όπως το να εμπλεκόμαστε δημιουργικά με κοινότητες, ενσωματώνοντας οπτικά μέσα στην έρευνα, και να επικοινωνούμε αποτελεσματικά ευρήματα— επιδιώκοντας να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ θεωρίας και πράξης, κοινωνίας και Ακαδημίας. Η μεθοδολογία περιλαμβάνει αστικούς περιπάτους, έρευνα αρχείων προφορικής ιστορίας, προβολή παλιών φωτογραφιών και συνεργατικά εργαστήρια για την ενίσχυση της αστικής ευαισθητοποίησης, και την κατανόηση κοινών εμπειριών αλλά και διαφορετικών προοπτικών. Μέσα από τον συγκερασμό καλλιτεχνικής έκφρασης και κοινοτικής συμμετοχής, η τοιχογραφία (επανα)ενεργοποιεί χώρους και επιτελεί τα αρχεία. Μαθητές/τριες από τοπικά σχολεία, τοπικοί καλλιτέχνες και ερευνητές μαζί, επιδιώκουμε να εμπνεύσουμε μια πιο συμπεριληπτική, συμμετοχική και συνεργατική αναπαράσταση της πολυπλοκότητας της αστικής ζωής, της ιστορίας και της μνήμης. Το έργο διερευνά τη συν-κατασκευή αφηγήσεων ενώ, ταυτόχρονα, επιχειρεί να φέρει σε διάλογο την κοινωνία με τα αρχεία αλλά και να διευρύνει τα όρια των παραδοσιακών ερευνητικών μοντέλων. Η παρουσίαση κλείνει με την πρόσληψη της τοιχογραφίας, στοχεύοντας στο άνοιγμα μια δύσκολης συζήτησης για τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες της, καθώς και διαφόρων παραγόντων που την επηρεάζουν (συμπερίληψη, απεικονιστικότητα, μνημονικότητα, κ.ά).
Διαβάστε επίσης

Παράταση δηλώσεων – διανομής διδακτικών συγγραμμάτων εαρινού εξαμήνου 2024-2025
Οι δηλώσεις συγγραμμάτων παρατείνονται μέχρι την Τρίτη 20 Μαΐου 2025, ενώ η διανομή συγγραμμάτων στους φοιτητές θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 30 Μαΐου 2025.
Περισσότερα
Για τους φοιτητές του 6ου και 8ου εξαμήνου – Επικοινωνία και Σπουδές των Μέσων
Το μάθημα ΕΠ694 Επικοινωνία και Σπουδές των Μέσων με την κα Παπαχρήστου για αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8/5/2025 στις 15:00-18:00 στην αίθουσα…
Περισσότερα
2ο Φεστιβάλ Παιδιού και Οικογένειας Βόλου
Στις 16 και 17 Μαΐου 2025 θα πραγματοποιηθεί το 2ο Φεστιβάλ Παιδιού και Οικογένειας Βόλου, με τίτλο «Δε θέλω δώρο, θέλω χρόνο» στον προαύλιο χώρο…
Περισσότερα